Mint a múlt héten ígértem, a következő posztok a karácsony jegyében ünnepi recepteket fognak tartalmazni. Úgy gondoltam, hogy az aprósüteményekkel kezdek, mert ezeket jó előre meg lehet csinálni, ráadásul az idő múlásával lesznek egyre puhábbak és finomabbak.

Megpróbáltam egyszerű sütiket hozni, amelyeket akár kisgyerekekkel is el lehet készíteni. A válogatásból természetesen nem maradhat ki a mézeskalács sem – Tünde kedvéért – , én idén ezt tervezem a lányommal együtt megsütni. Az első recept minden évben elkészül nálunk, anyukám kedvence. Sütésének hagyománya nagymamám halála után rám szállt.

Vaníliás kifli

25 dkg liszt
10 dkg porcukor
fél csapott teáskanál sütőpor
10 gramm vaníliás cukor
csipet só
12 dkg darált dió
18 dkg lágy vaj
2 közepes tojássárgája

A forgatáshoz
10 dkg porcukor és két-három csomag vaníliás cukor vagy 10 dkg házi vaníliás cukor

Az átszitált, sütőporral elkevert lisztet a porcukorral tálba teszem, hozzáadom a sót, a vaníliás cukrot, diót, vajat és a tojássárgákat. Most reszelt narancshéjjal is gazdagítottam a tésztát. Robotgép dagasztókarjával morzsalékosra dolgozom, majd kézzel gyorsan összedolgozom. A tésztalabdát folpackba bugyolálva hűtőbe teszem, legalább egy órára, de minél tovább, annál jobban lehet majd dolgozni vele.
A pihentetés után kisebb diónyi darabokat csípek a tésztából, amiket rúddá sodrok és kifliket formázok belőle (na ez az, ami nem az erősségem). A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom. A tésztát, amit éppen nem használok, mindig visszateszem a hűtőbe. Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 10-15 perc alatt megsütöm, fontos, hogy nem barnuljanak meg. A forgatáshoz lapos tálba öntöm a cukrot. Még melegen, óvatosan rázogatva meghempergetem a kifliket a cukorban, hogy az teljesen bevonja a felületét.
Fémdobozban tárolom, ha már kihűlt.

A következő sütemény Nemisbéka receptje alapján készült már kétszer is, leginkább az öcsém kedvére.

Hósipka (kb. 30 db)

15 dkg liszt
12 dkg 60%-os étcsoki
2.5 dkg kakaó
1 tojás
8 dkg barnacukor
4 cl tej
5 dkg vaj
a forgatáshoz porcukor és házi vaníliás cukor keveréke

A csokit vízgőz felett felolvasztom. A vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom az összes hozzávalót és egyneműsítem. A masszát legalább egy órára hűtőbe teszem, hogy formázható legyen. A pihenőidő után kisebb diónyi gömböket formálok a keverékből, amiket a porcukor és vaníliás cukor keverékében megforgatok, úgy, hogy a cukor vastagon bevonja a gömböcskéket. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom, előmelegített 180 fokos sütőben 12-15 percig sütöm. Legyen a külseje ropogós, de belül a massza még krémes.

Mandulás-aszalt cseresznyés keksz

20 dkg liszt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
egy narancs reszelt héja
csipet só
10 dkg lapra vágott mandula
8 dkg aszalt feketecseresznye
18 dkg puha vaj
7+4 dkg kristálycukor
egy tojás

A lisztet a fahéjjal, sóval, narancshéjjal összekeverem, hozzáadom a mandulát és az aszalt cseresznyét is. A puha vajat a 7 dkg cukorral jól kikeverem, és beleforgatom a lisztes keveréket, majd jól eldolgozom. A tésztából két csinos, kb. 4 cm átmérőjű rudat formázok - ezt Attila csinálta – és fél órára bedobom a fagyasztóba, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
A maradék cukrot rászórom egy sütőpapírra. A fagyasztóból kivett rudakat körbekenem felvert tojással, majd meghempergetem a cukorban. Ezután kb. 1 cm vastag szeleteket vágok a rudakból, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, és előmelegített 160 fokos (légkeveréses) sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm.

Mini isler (F. Nagy Angéla receptje alapján)

15 dkg liszt
15 dkg vaj
8 dkg porcukor
8 dkg darált mandula
fél citrom reszelt héja
a töltéshez házi baracklekvár

A mázhoz
10 dkg étcsoki (60%-os)
5 dkg vaj

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd legalább egy órát pihentetem a hűtőben. Utána lisztezett munkalapon nagy imádkozás közepette vékonyra (max 5 mm) nyújtom, tetszőleges méretűre szúrom ki (én konyakospohárral csinálom), és légkeveréses sütőben 160 fokon világosra sütöm kb. 10-12 perc alatt. A kihűlt korongokat páronként baracklekvárral összeragasztom és csokimázzal vonom be. Ehhez gőz felett megolvasztom a csokit, majd belekeverem a vajat.
Takarékos módon úgy vonom be a sütit mázzal, hogy egyik kezemben széles pengéjű kést fogok, amire egyenként rárakom az islereket, a másik kezemben tartott kiskanállal pedig öntöm rájuk a mázat, mindezt a lábos felett, így nem megy kárba a máz.
Másnap eszem belőle először – ha kibírom –, mert a tészta eddig megpuhul.

A mézeskalács készítés nem az erősségem, a főzött/melegített tészta rendszerint nem sikerül, így olyan recepttel készítem, amelynél csak össze kell gyúrni a hozzávalókat.

Mézesfigurák

50 dkg liszt

1,5 kiskanál szódabikarbóna

egy evőkanál mézeskalács-fűszer

15 dkg porcukor

15 dkg vaj

1,25 dl méz (tkp. egy mackó méz)

2 tojás

 

A díszítéshez

2 tojásfehérje és kb. 25 dkg porcukor vagy

dekortoll cukormáz

A lisztet a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a porcukorral összeszitálom és belemorzsolom a vajat. Ha már jó morzsalékos, beledolgozom a mézet és a tojásokat is, addig gyömöszkölöm, amíg közepesen kemény tésztát kapok.

A sütőt 160 fokra (légkeverésen) előmelegítem, a tepsi(ke)t sütőpapírral kibélelem. A sütési hőfok normál sütőben 180 fok. A tésztát a kiszúróformákkal kiszaggatom, a tepsire helyezem, majd kb. 8 perc alatt készre sütöm. Ekkor még nem teljesen kemény a megsült tészta, de hűlés közben megkeményedik.

A süteményeket rácsra téve kihűtöm, majd díszítem. Ha fenyődísznek szánom, a tepsiből kivéve még forrón hurkapálcával lyukat fúrok a süteményekbe, hogy később fel lehessen akasztani. A hagyományos díszítéshez a félig felvert tojásfehérjékbe annyi porcukrot keverek, hogy sűrűn folyós massza legyen, ezt nejlonzacskóba töltöm, aminek a sarkát kicsit levágom, és már lehet is díszíteni. A dekortollas verziót a dobozon található útmutatás szerint végzem, érdemes a tollakat használat után/közben meleg vízbe állítani, így folyékony marad a festék, ha újból használni akarom. Ha rusztikusabb díszítést szeretnénk, sütés előtt tojásfehérjével lekenjük a sütiket és mindenféle magokkal kidíszítjük (szezámmag, tökmag, mandulalapok stb.)

A díszített figurákat száradás után fémdobozban tárolom felhasználásig.

Jó sütögetést mindenkinek!

Zsuzsi főz